Életvitelszerűen lakott szálláshelyek minősítése

2023 szeptember 1.

Időszakosan életvitelszerűen lakott szálláshely minősítése

Felmerül a kérdés, hogy életvitelszerűen lakottnak kell-e tekintenünk azokat a szálláshelyeket, melyeket az év egy részében a tulajdonos használ, a nyári szezonban azonban ő kiköltözik és vendégeknek adja át az ingatlant?

Az időszakosan életvitelszerűen lakott szálláshelyeket az eljárásrend rendelkezésével összhangban azokban az idősávokban lehet minősíteni, amikor az adott szálláshely a vendégek fogadására alkalmas, tehát abban az idősávban nem, amikor a tulajdonos vagy egyéb, általa erre felhatalmazott személy életvitelszerűen használja, lakja azt. 

A helyszínre kiérkező Minősítő Bizottságnak a feladata az önértékelés során tett megállapítások teljeskörű megfelelőségének vizsgálata, melyhez szorosan hozzátartozik a vendégfogadásra alkalmas állapot ellenőrzése is. A vendégfogadásra alkalmas állapot azokban az idősávokban nem ellenőrizhető, amikor a szálláshely valakinek az életvitelszerű lakhatását szolgálja. 

Példa:

A tulajdonos a téli hónapokban az ingatlanban lakik, nyáron viszont kiadja azt. A szálláshely a téli időszakban életvitelszerűen lakott, ezért nem minősíthető, ugyanakkor a nyári szezon kezdetén vendégvárásra alkalmas állapotba kerülő szálláshely helyszíni ellenőrzésére és a minősítésének megszerzésére van lehetőség. Tehát a szálláshelyet akkor kell minősíttetni, amikor a szálláshely nem lakott (sem a tulajdonos, sem a vendég által).

Mi történik abban az esetben, ha a szálláshely életvitelszerűen részlegesen lakott? Minősíthető a szoba is?

Abban az esetben, ha a tulajdonos vagy az általa erre felhatalmazott személy életvitelszerűen használja, tehát lakja az adott szálláshely valamely helyiségét, ugyanakkor van egy olyan elhatárolt része (pl. különálló szoba) az ingatlannak, amely kizárólag vendég fogadására / elszállásolására szolgál- vagyis amelyben a tulajdonos vagy szálláshely-szolgáltató nem lakik életvitelszerűen -, az adott szálláshely rész nem minősül életvitelszerűen lakottnak, ebből következik, hogy a helyszíni ellenőrzés, illetve a minősítési eljárás lefolytatható.

A kritériumrendszernek, illetve az eljárásrendnek való megfelelőséget a Minősítő Bizottság ilyen esetben a vendégfogadásra alkalmas helyiségek (szobák) tekintetében vizsgálja, még akkor is, ha vannak olyan helyiségek, amelyek ezzel egyidőben vendégfogadásra alkalmasak és emellett az életvitelszerűen használó személyek számára is nyitva állnak (pl. közös fürdőszoba). 

A szálláshely minősítésének tehát nem képezi akadályát az, ha a tulajdonos vagy az üzemeltető az ingatlanban életvitelszerűen él, ha van olyan helyiség a lakásban, amely kizárólag vendégek rendelkezésére áll. Ilyen esetben a szálláshely ellenőrzése ezekre a kizárólagos, illetve közös használatú helyiségek ellenőrzésére korlátozódik, a kizárólag életvitelszerűen lakott helyiségekre nem. 

Példa: 

A szálláshely 2 szoba + nappali + konyha + fürdőszoba helyiségekből áll, ahol az egyik szoba vendégfogadásra alkalmas (kizárólag a vendég rendelkezésére áll), és vannak közös használatú helyiségek (pl.: nappali, konyha, fürdő). Ebben az esetben a helyszíni ellenőrzés és a szálláshely minősítése lefolytatható.


További hírek

szálloda
2023 december 5.
2024. január 1-jén lejár a magán- és egyéb szálláshelyek regisztrációs határideje

2024. január 1-jén lejár a magán- és egyéb szálláshelyek regisztrációs határideje

Részletek
szálloda
2023 július 18.
Elektronikus segédlet a szálláshely-minősítés folyamatához

A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület elektronikus segédletet készített a magán-és egyéb szálláshely-szolgáltatók számára a kötelező szálláshely-minősítés teljesítéséhez. A moduláris oktatóvideók segítséget nyújtanak a részfolyamatok áttekintéséhez a szálláshely-típusok definíciójától kezdve az utolsó lépésig, a sikeres helyszíni ellenőrzésig.

Részletek