Rólunk

2017-ben a turizmus különböző szegmenseiben működő tizenegy szakmai szövetség alapította a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványt (MTSZA), melyhez rövid időn belül további 27 szakmai szervezet csatlakozott.

  • Az MTSZA a kötelékébe tartozó 38 szakmai szervezeten keresztül felöleli a turisztikai ágazat valamennyi területét, szakmai programjaival pedig megszólítja és eléri a turizmus összes szegmensében aktív vállalkozásokat, vállalkozókat és munkavállalókat.
  • A „szövetségek szövetségének” célja a magyar turizmus minőségének javítását, a modern magyar turizmus megteremtését szolgáló programok kezdeményezése, illetve támogatása. Ennek érdekében az MTSZA – közvetlenül vagy az általa tulajdonolt gazdasági társaságok útján – szakmai szolgáltatásokat nyújt a szektor valamennyi szereplője számára, illetve szakmai, szervezeti kapacitásokat hoz létre és tart fenn egyes konkrét feladatok ellátására.
  • Az Alapítvány a feladatait az MTÜ-vel stratégiai partnerségben látja el.

Az MTSZA 2021 tavaszán a turizmus minősítési- és védjegyrendszereinek egységes szemléletű fejlesztése és üzemeltetése céljából létrehozta a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft-t, azzal a szándékkal, hogy a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. hosszú távon járuljon hozzá a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia- Turizmus 2.0-ban meghatározott minőségbiztosítási célkitűzések eléréséhez.

  • A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. feladata konkrét minőségértékelési és minőségbiztosítási folyamatok fejlesztése, bevezetése és folyamatos karbantartása, az ezeket kiszolgáló IT és adminisztratív támogatással és az ezekhez szükséges edukációs, szemléletformáló tevékenységekkel együtt.
  • Célunk a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. keretei között kialakítani azokat a szervezetei képességeket, melyek révén a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. a jövőben elvileg bármely minősítési, minőségtanúsítási folyamat menedzselésére, új minősítések, védjegyek működtetésére alkalmas lesz. Ennek szakmai garanciái az MTSZA tagszervezeteknél felhalmozott tudás és szakmai tapasztalat, a rendelkezésre álló szakértői kapacitások, valamint a szektor teljes átlátást biztosító kutatások, felmérések eredményei.

A Kormány az 501/2021. (VIII.18.) számú rendeletével kötelezővé tette a szálláshely-minősítést: felmenő rendszerben az összes szálláshelytípusba tartozó szolgáltatónak át kell esnie a minősítésen, és az üzleti kommunikációjában használnia kell az elnyert csillagokat, annak érdekében, hogy a szálláshelyek kínálatában eligazodni kívánó vendégek pontos és ellenőrzött információkra alapozhassák döntéseiket.

  • A szálláshely-minősítés közérdekű feladat, melyet a szálláshely-minősítő szervezet által publikált és karbantartott, országosan egységes eljárásrendben, az érintettek számára transzparens követelményrendszer alapján kell működtetni. Ennek biztosítására a Kormány a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft-t jelölte ki szálláshely-minősítő szervezetté.
  • A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. 2021 folyamán a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével, valamint a Hotelstars Union-nal együttműködésben kialakított megállapodásokkal átvette az MSZÉSZ-től azokat az erőforrásokat, melyek eddig is a szállodák és a panziók minősítését szolgálták. A szálloda- és a panzióminősítés működő rendszereinek és gyakorlatának továbbfejlesztésével készülünk az összes szálláshelytípusra vonatkozó, kötelező minősítés bevezetésére, valamint további turisztikai védjegyek kezelésére.

Az alábbi védjegyek tekintetében az Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság a védjegyek kizárólagos jogosultja, mely szerint a védjegy jogosultjának kizárólagos joga van arra, hogy a védjegyét használja, illetőleg a védjegy használatára másnak engedélyt adjon.

Megnevezés A védjegy lajstromszáma Ábra
Magánszálláshely, egyéb szálláshely logója 241 384
Közösségi szálláshely logója 241 382
Kemping szálláshely logója 241 364
Üdülőháztelep szálláshely logója 241 838
Szálloda szálláshely logója 241 839
Panzió szálláshely logója 241 845
Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület logója 241 392