Elektronikus segédlet a szálláshely-minősítés folyamatához

2023 július 18.

A szálláshely-minősítés célja, hogy mind a külföldi, mind a belföldi vendégek egyértelmű információt kapjanak a Magyarországon hét szálláshelytípusban működő, mintegy 45 ezer szolgáltató által kínált szolgáltatás minőségéről.

 

A már nyilvántartásba vett magán-és egyéb szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – 2024. január 1-ig regisztrálniuk kell a szallashelyminosites.hu oldalon. Az eljárásrend szerint a szálláshely a sikeres regisztrációt követően a regisztráció jóváhagyásától számított 30 munkanapon belül köteles megkezdeni az önértékelést és annak megkezdésétől számított 45 munkanapon belül kell befejeznie/elvégeznie. Az önértékelés lezárása után kerül sor a helyszíni ellenőrzésre. Újonnan létesítendő szálláshely esetében az üzemeltető dönti el, hogy mennyi idő alatt végzi el az önértékelést, ettől számított 15 munkanapon belül kerül sor a helyszíni ellenőrzésre. 

A minősítési eljárással kapcsolatos valamennyi szükséges információt megtalálja az adott szálláshely-típusra vonatkozó eljárásrendben, kritériumrendszerben, illetve az ahhoz kapcsolódó útmutatóban.

A szálláshely-minősítési eljárás lefolytatása – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – ingyenes. 

Az oktatóvideó 18 részben mutatja be a szálláshely-minősítés folyamatát. Minden egységben -az alapinformációkon túl - hasznos tippeket is talál az olvasó. Az elektronikus segédanyag elérhető a szallashelyminosites.hu/segedlet oldalon.


További hírek

szálloda
2023 december 5.
2024. január 1-jén lejár a magán- és egyéb szálláshelyek regisztrációs határideje

2024. január 1-jén lejár a magán- és egyéb szálláshelyek regisztrációs határideje

Részletek
szálloda
2023 szeptember 1.
Életvitelszerűen lakott szálláshelyek minősítése

A jövőben szálláshely-üzemeltetési tevékenység csak olyan szálláshelyen folytatható, amely megfelel a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén közzétett, az adott szálláshelytípusra vonatkozó követelményeknek. Ennek érdekében a magán-és egyéb szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében 2024. január 1-ig regisztrálniuk kell a szallashelyminosites.hu oldalon. Az eljárásrend szerint a szálláshely a sikeres regisztrációt követően a regisztráció jóváhagyásától számított 30 munkanapon belül köteles megkezdeni az önértékelést, és annak megkezdésétől számított 45 munkanapon belül kell befejeznie/elvégeznie azt. Az önértékelés lezárása után kerül sor a helyszíni ellenőrzésre.

Részletek